Radio 3FM NPO

Start radio Radio 3FM NPO
Stop Radio 3FM NPO
Reload Radio 3FM NPO


   Properties of Radio 3FM NPO
 • country
 • -
 • state
 • -
 • city
 • -
 • music
 • -
 • language
 • -
 • broadcast
 • AM - FM - Kabel - Online stream
 • frequency
 • -
 • website
 • http://www.npo3fm.nl/
 • facebook
 • -

Radio 3FM NPO Live luisteren

Als je van muziek houdt, dan luister je naar 3FM.. Is al jaren de slogan van deze zender. Voor de laatste hits uit de westerse pop/rock scene kan je al jaren terecht bij 3FM. Deze zender richt zich over het algemeen op de jongere doelgroep. Het is vaak het jongere publiek die de actuele pop/rock hitlijsten bijhoudt.

3FM is eigendom van de Nederlandse Publieke omroep. Vanaf 1994 zendt 3FM  landelijk uit. In heel Nederland konden mensen vanaf dat moment luisteren naar 3FM. Hiervoor was 3FM echter nog regionaal te ontvangen binnen ons land. In 2015 bestaat 3FM 50 jaar. Er worden veel programma’s uitgezonden door 3FM. Deze zijn onder de luisteraars erg populair. Daarnaast presenteert de zender vaak ludieke acties die veel media aandacht krijgt.

Hilversum 3

Hilversum 3 is de voorganger van radio 3FM. In de vorige eeuw is Hilversum 3 gestart met het maken van radio. Dit begon halverwege de sixties. In deze tijd waren er al enkele commerciële radiozender beschikbaar. De Nederlandse overheid reageerde hierop met de oprichting van Hilversum 3. Het was een zender waarmee de overheid de jongeren kon bereiken. De zanger Herman van Veen verwijst in een liedje naar Hilversum 3. In het liedje wordt er verwezen naar de tijd dat de publieke radiozender nog niet bestond.

Alternative Playlist

De Alternative Playlist van 3FM is een muziekkanaal dat zich maar op één genre focust. Op het themakanaal worden de hele dag door alternative hits gedraaid. Op 3FM alternative zijn liedjes te beluisteren die vaak wat minder bekend zijn. De bands die deze liedjes maken zijn over het algemeen wat minder commercieel ingesteld. Zij proberen vaak hun eigen weg te vinden in de muziek die zij maken. Daarbij volgen de bands minder snel de bekende weg, zoals de meeste pop artiesten/bands dat vaak juist wel doen. Uit dit soort alternative bands ontstaan vaak nieuwe muziek stromingen die uiteindelijk alsnog commercieel worden. Een voorbeeld hiervan is Dubstep en Indierock. Naast de Alternative Playlist van 3FM zijn er nog andere themakanalen beschikbaar. Deze zijn terug te vinden via http://www.3fm.nl.

Playlist – Welk liedje was dat?

Als je wilt weten welk liedje er op Radio 3FM wordt gedraaid dan kan je de playlist bekijken. Er worden elke dag honderden liedjes gedraaid op radio 3FM. Je kunt je dus wel voorstellen dat je aan een lijst niet veel hebt. Noteer altijd het tijdstip en de datum van het moment dat je het liedje hoort. Via de onderstaande link kan je vervolgens het liedje terugvinden. De playlist maakt het mogelijk om te zoeken op programma. Als je het 3FM radio programma selecteert, dan krijg je een overzicht van de playlist. Daarnaast is het mogelijk om ‘te weten welk liedje dat was’ door te selecteren op de dag, maand, jaar en het uur. Als je een liedje hoort en je wilt weten welke het is, onthoud dan altijd het tijdstip etc. Via de onderstaande link kan je bij radio 3FM opzoeken ‘welk liedje dat was’. Radio 3FM – Welk liedje was dat?

Nederlands Publieke omroep (NPO)

De Nederlandse Publieke Omroep is een stichting die binnen Nederland mediakanalen aanbiedt op landelijk- en regionaal niveau. Het gaat hierbij om radiozenders en televisiekanalen. De verdeling van de kanalen en de zendtijd wordt vastgelegd in de Nederlandse mediawet. Deze wet is in 1988 opgericht. In 2008 is deze wetgeving vernieuwd. Hierin is onder andere de regelgeving omtrent reclames versoepeld. De NPO wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zorgt voor de financiering van de NPO. Inkomsten die door de omroepen worden gegenereerd worden niet afgedragen aan de NPO, maar die worden afgedragen het ministerie van OCW.

3FM Awards

De radio 3FM Awards zetten elk jaar Nederlandse artiesten in het zonnetje. Er zijn verschillende categorieën waarvoor artiesten van Nederlandse bodem in aanmerking komen. Het mooie is dat het publiek, de luisteraars, invloed hebben op de winnaars. Luisteraars kunnen stemmen op hun favoriete artiest. Hieronder is een overzicht te zien van de categorie indeling van de Awards:

 • Beste Nederlandse band
 • Beste zanger
 • Beste zangeres
 • Beste artiest Pop, Rock, Hiphop, Dance en Alternative
 • Beste single
 • Beste Live act
 • Beste nieuwkomer
 • Schaal van Rigter
 • Serious Talent Award
 • Beste Album

De 3FM Awards worden jaarlijks live gepresenteerd. Hierbij zijn meestal de artiesten aanwezig. De presentatie wordt vaak gedaan door de DJ’s van 3FM. Sinds 2005 worden de Awards live gepresenteerd vanuit Amsterdam. Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland. De locatie waar de 3FM Awards worden uitgereikt verschillen jaarlijks. Het is al eens live gepresenteerd vanuit de Paradiso, de Gashouder en de Melkweg.

Serious request – Het Glazen huis

Elk jaar kunnen de 3FM fans weer genieten van ‘Serious Request – Het Glazen Huis’. Zes dagen lang staat wordt de radiozender en de televisie overspoeld met fragmenten en beelden van het ‘Glazen huis’. Serious Request wordt is een geldinzamelingsactie dat jaarlijks in december plaatsvindt. Maar liefst zes dagen lag wordt er door 3FM en de radio DJ’s geld ingezameld. Vaak krijgen zij hierbij hulp van bekende Nederlanders. Het geld wordt ingezameld voor ‘Het Rode Kruis’.

3voor12 – Luisterpaal

De Nederlandse Publieke Omroep heeft eind jaren negentig 3voor12 opgericht. Dit is een platform dat zich focust op muziek. De VPRO noemt 3voor12 het alternatieve popmuziek platform. In loop der jaren is 3voor12 uitgegroeid tot het grootste muziek platform van Nederland. Verschillende muziek stromingen en genres zijn te beluisteren via het platform.

Door de verschillende media kanalen die 3voor12 mogelijk maken spreekt men ook wel van een Multimedia platform. Er vinden namelijk activiteiten plaats op drie verschillende media: televisie, radio en internet. Op de website van 3voor12 kan je luisteren naar vele liedjes. Daarnaast kan je kijken naar de bijbehorende muziekvideo’s. Hiervoor kan je gebruik maken van de online stream dienst. Deze dienst heeft als naam de 3voor12 Luisterpaal. De naam ‘Luisterpaal’ refereert naar de oude CD torens die in de muziek winkels stonden. In deze luisterpalen zaten verschillende CD’s. Met de koptelefoon kon de gebruikers van de luisterpaal een (nieuwe) CD beluisteren. Hierbij konden zij snel en makkelijk de gewenste CD selecteren. Hetzelfde geldt voor het 3voor12 Luisterpaal platform.

Op de 3voor12 website van de VPRO kan je liedjes beluisteren. Ook kan je een playlist aanmaken. Op die manier geeft de Luisterpaal optimale vrijheid in het gebruik van het platform. Er zijn ook opnames van festivals, DJ-sets en natuurlijk (live) radio beschikbaar. Als je nog niet bekend bent met de 3voor12 Luisterpaal, neem dan eens een kijkje. Ervaar de gebruiksgemak en de muzikale vrijheid. Klik hier om de 3voor12 Luisterpaal te openen. 

Luister 3FM via de iPhone App  / Android App

De Android app van 3FM is op dit moment meer dan 100.000 keer gedownload. De recensies over de app zijn over het algemeen positief. Dat is niet vreemd aangezien de 3FM app snel en simpel is. Maar afgezien van dit feit is de app ook enorm uitgebreid. De meeste radio Apps maken het mogelijk om wat nieuws te volgen en de livestream te beluisteren. De 3FM app heeft veel meer mogelijkheden. Zo biedt de app een alarm/timer functie. Daarnaast kunnen gemiste 3FM live beelden worden terugbeken. Met name voor de festivalgangers is de 3FM agenda enorm handig. Kortom de 3FM app biedt tal van mogelijkheden. De apps zijn beschikbaar voor Android toestellen, de iPad en voor de iPhone.

Naast NPO 3FM kan je via de app luisteren naar NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO radio 4, NPO Radio 5 en NPO Radio 6 Jazz en Soul. Ook Zeppelin Radio en FUNX FM zijn te streamen via de app. Download het snel via de onderstaande instructies/URL.

Programma’s te luisteren op 3FM

Radio 3FM heeft een uitgebreid programma aanbod. Dagelijks start het programma om 6 uur in de ochtend. Vanaf dat moment kunt u uren lang luisteren naar verschillende soorten programma’s op 3FM. Tot diep in de nacht zijn de programma’s te luisteren. In de programmering wordt onderscheid gemaakt tussen werkdagen en het weekend. In het weekend is er een aangepaste programmering. Bekijk hieronder het overzicht van 3FM’s bekendste programma’s.

Giel – Wakker worden met Giel

Word jij ook wakker met Giel? Dagelijks worden er honderden Nederlanders wakker met Giel. Elke werkdag kan je vroeg in de ochtend luisteren naar heerlijke radio gepresenteerd door Giel Beelen. Giel draait chille liedjes die jouw ochtend goed laten beginnen. Jouw dag begint goed als je ’s ochtends afstemt op radio 3FM’s paradepaardje Giel. Een knap staaltje radio, waarbij live muziek gecombineerd worden met humor en actualiteiten.

Naast muziek wordt er bij Giel ook het dagelijkse nieuws besproken. De ochtendkranten worden bijvoorbeeld besproken. Ook overige zaken als het weer en de file komen bij Giel voorbij. Luisteraars kunnen vaak berichtjes sturen die af en toe worden opgelezen. Luisteraars komen soms ook live in de uitzending via een telefoonverbinding. Dit zorgt voor een leuke interactie.

Elke dag ontvangt Giel gasten die op radio 3FM live worden optreden. Dit zijn artiesten die soms al bekend zijn of soms nog moeten doorbreken. Deze artiesten worden kritisch, maar leuk geïnterviewd. Stromae is een voorbeeld van een jonge artiest die bij Giel heeft opgetreden.

Regelmatig worden er gratis kaarten voor concerten aangeboden. Deze kunnen de luisteraars winnen. Wil je weten hoe je gratis kaartjes voor concerten kan winnen? Luister dan elke morgen naar Giel Beelen op Radio 3FM.

In september 2007 won GIEL de ‘beste radio programma prijs’.

MetMichiel

Michiel Veenstra presenteert maandag tot en met vrijdag het radioprogramma MetMichiel. Op radio 3FM kan dit elke ochtend beluisterd worden tussen 10 en 12 uur. Sinds 2014 is MetMichiel dagelijks in de vroege ochtend te beluisteren.

Michiel Veenstra werkte op 15 jarige leeftijd bij de  Lokale Omroep van Almelo. Deze functie heeft zijn interesse gewekt voor het radio vak. Helaas was hij op dat moment nog te jong om echt radio te maken. Pas drie jaar later begon Michiel Veenstra pas echt met het maken van radio. In 1992 startte Michiel bij Regio FM als radio DJ. Regio FM is een lokale radio omroep in Wierden. Michiel kreeg hier een eigen radio programma.

In april 2013 kreeg Michiel wereldwijd  aandacht van de internationale pers. Dit had te maken met de primeur van de (inmiddels bekende hit) ‘Get Lucky’ van Daft Punk. De 3fM DJ draaide het liedje als eerste wat zorgde voor de media aandacht. Michiel Veenstra heeft vaker hoogtepunten in de media aandacht gekend. Zo heeft hij voor het eerst een radioprogramma uitgezonden vanaf de Noordpool. Met deze ludieke actie probeerde Michiel Veenstra via de radio aandacht te krijgen voor de opwarming van de aarde.

Effe Ekdom

Gerard Ekdom presenteert dagelijks de radioshow Effe Ekdom. Maandag tot en met donderdag kan je op 3FM luisteren naar Effe Ekdom. Vanaf 1 uur hebben luisteraars zelf invloed op het muziek dat gedraaid wordt. Het is geen toeval dat deze radioshow tussen 12 en twee uur wordt uitgezonden. Effe Ekdom is een programma dat bedoeld is om tijdens de lunch op je werk te luisteren.

Tijdens Effe Ekdom is er een prijsvraag te horen. Elke week zijn er verschillende leuke prijzen te winnen. Via de website van 3FM kunnen de luisteraars zich opgeven. Het antwoord dienen zij via de website op te geven.

KRO’s RabRadio – Pauls Popduel

Op maandag tot en met donderdag is RabRadio te horen op 3FM. RabRadio is een interactief radioprogramma dat gepresenteerd wordt door Paul Rabbering. De naam van het programma is een verwijzing naar de achternaam van de DJ. Bij elke uitzending wordt om kwart voor vier Pauls Popduel gepresenteerd. Hierbij wordt de popkennis van een luisteraar op de proef gesteld. De luisteraar kan leuke prijzen winnen door mee te doen met Pauls Popduel. Iedereen kan mee doen door het aanmeld formulier in te vullen.

Paul Rabbering is begonnen bij omroep Flevoland. Vervolgens was de DJ jaren later te horen op Radio Noordoostpolder. Uiteindelijk startte Paul met het maken van het interactieve radioprogramma Rabradio.

De regel die je raakt

Tijdens RabRadio is er een onderdeel genaamd: ‘De Regel die je raakt’. Tijdens dit terugkerende onderdeel kunnen luisteraars een regel uit de lyrics van een liedje aanhalen. Het gaat hierbij om een regel waar de luisteraar persoonlijk een bepaald gevoel bij krijgt. De luisteraars kunnen zich opgeven voor dit onderdeel. Dit gaat via internet. Als je je hiervoor wilt opgeven dan kan je de regel die je raakt noemen en jouw gevoel hierbij beschrijven. De redactie bepaald vervolgens of jouw verhaal geschikt is voor de uitzending.

De regel die je raakt geeft luisteraars de kans om hun gevoel bij een bepaalde songtekst te delen met alle luisteraars van RabRadio. Nadat de luisteraar zijn/haar verhaal live op de radio heeft gedaan wordt het liedje opgezet.

3 voor 12 Radio

3voor12 Radio is bedoeld voor alle muziekliefhebbers. Elke dag kunnen zij via dit radioprogramma op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. De nieuwste liedjes zijn er te beluisteren. 3voor12 Radio is dagelijks te horen op 3FM van 22 uur t0t 01 uur. Vaak treden opkomende artiesten/bands live op met hun nieuwe albums/hits. Het gaat hierbij om artiesten in bands die actief zijn in het alternatieve popmuziek genre. Naast de live optredens worden zij live geïnterviewd. Deze uitzendingen zijn terug te zien/luisteren op de website van 3voor12.

Radio 3FM Frequenties

3FM heeft een waslijst aan FM frequenties waar menig radiozenders jaloers op zijn. De beschikbaarheid van dit station is landelijk. Om het mogelijk te maken dat radio 3FM in het meest obscure dorpje te bereiken is beschikt deze radiozender over meer dan dertig FM frequenties. De Nederlandse ether zit vol met 3FM frequenties. Maar natuurlijk is er niemand die daarover klaagt. Afgezien van de concurrenten natuurlijk. De Nederlandse radio luisteraars genieten over het algemeen van  3FM.

Luister online of via de ether naar 3FM. In het onderstaande overzicht vind je de beschikbare frequenties. Stem snel af op 3FM, tenminste… als je van muziek houdt.

 • Almelo 96.2 FM
 • Almere 96.8 FM
 • Alphen aan de Rijn 96.8 FM
 • Ameland 88.6 FM
 • Amersfoort 96.8 FM
 • Amsterdam 96.8 FM
 • Apeldoorn 96.2 FM
 • Arnhem 96.8 FM
 • Assen 88.6 FM
 • Breda 96.8 FM
 • Delft 96.8 FM
 • Den Bosch 96.8 FM
 • Den Haag 96.8 FM
 • Den Helder 97.1 FM
 • Deventer 96.2 FM
 • Doetinchem 96.2 FM
 • Dordrecht 96.8 FM
 • Drachten 88.6 FM
 • Ede 96.8 FM
 • Eindhoven 96.8 FM
 • Emmen 88.6 FM
 • Enkhuizen 96.8 FM
 • Enschede 96.2 FM
 • Goes 99.8 FM
 • Gouda 96.8 FM
 • Groningen 88.6 FM
 • Haarlem 96.8 FM
 • Heerenveen 88.6 FM
 • Heerlen 103.9 FM
 • Hengeloo 96.2 FM
 • Hilversum 96.8 FM
 • Leeuwarden 88.6 FM
 • Leiden 96.8 FM
 • Lelystad 96.8 FM
 • Maastricht 103.9 FM
 • Middelburg 99.8 FM
 • Nijmegen 96.8 FM
 • Purmerend 96.8 FM
 • Roermond 90.9 FM
 • Rotterdam 96.8 FM
 • Sneek 88.6 FM
 • Terneuzen 99.8 FM
 • Terschelling 89.9 FM
 • Texel 97.1 FM
 • Tilburg 96.8 FM
 • Utrecht 96.8 FM
 • Venlo 90.9 FM
 • Winschoten 88.6 FM
 • Zwolle 88.6 FM